Održivi razvoj

Abeceda ruralnih pojmova: Agroturizam

Agroturizam ili TSOG (Turističko seljačko obiteljsko gospodarstvo) odnosi se na oblik turističke usluge koja je dodatna djelatnost na gospodarstvu sa živom poljoprivrednom djelatnošću, u sklopu koje se nude proizvodi proizvedeni na takvom gospodarstvu (Baćac, 2011:17). Pojam agroturizma je izvorno talijanskog podrijetla i složenica je nastala od dvije talijanske imenice agricoltora (poljoprivreda) i turismo (turizam) (ibid). Agroturizam je dakle ekonomska aktivnost na poljoprivrednom gospodarstvu. Služi kao dodatan izvor prihoda uz osnovnu djelatnost.  Segment je ruralnog turizma koji je pak strategija ruralnog razvoja. Podržavanjem agroturizma potiče se održivi ruralni razvoj.Osobno sam posjetila nekoliko agroturističkih gospodarstava i ako ste osoba koja voli prirodu ili samo žudi za relaksacijom, takva mjesta su pravo rješenje. Priroda, svjež zrak, preslatke drvene kućice, igralište za djecu, hrana uzgojena na gospodarstvu i nerijetko svakakve životinje na imanju stvarno su predivan prizor. Da i ne govorim o doručku vani u sjenici dok gledate zeleno brdo ispred sebe na kojem pase bijeli konj imenom Azra. To sam doživjela na OPG-u Sunčano selo na obroncima Bilogore (kad već moram reklamirati da mi povjerujete ;)). Za kraj, podijelila bih s vama citat koji mi najprikladnije opisuje čar agroturizma:

“Razvoj agroturizma je, prije svega, stimuliran iskonski avanturističkom potrebom suvremenog potrošača da boravi u seoskom ambijentu, da iskušava regionalna jela, da tražeći svoj unutrašnji duhovni sklad i izgubljeni integritet doživi duboki kontrast života velegrada i male tradicionalne sredine” (Šergo, Tomičić, 1998:315).

Jesam vas nagovorila?

Izvori: Baćac, R. (2011.): Priručnik za bavljenje seoskim turizmom. Ministarstvo turizma RH, Zagreb; Šergo, Z., Tomičić, Z. (1998.) U: Peršić, M. (ur) Hotelska kuća, Opatija, (311-320)

Foto: http://www.suncanoselo.com

Prethodna objava Sljedeća objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar