Održivi razvoj

Abeceda ruralnih pojmova: Ekofeminizam

Ekofeminizam ili ekološki feminizam je socijalni i politički pokret koji svoj nastanak duguje  feminizmu  kao i zaštiti okoliša, odnosno ekologizmu. Termin je prvi put upotrijebila francuska feministkinja Franoise d`Eaubonne u svom djelu Feminizam ili smrt, 1974. godine.

Temelji se na uspoređivanju središnjih teza ekologizma i feminizma odnosno suprotstavljanju dominaciji nad prirodom i dominaciji nad ženama. Prema ovoj teoriji, žene imaju dublju vezu s prirodom i, zahvaljujući svom senzibilitetu, na neki način s njom dijele podčinjenost od strane muških stanovnika našeg planeta tijekom povijesti.

Prema ekofeminističkoj teoriji patrijarhalno društvo počiva na seksizmu, rasizmu, društvenoj nejednakosti i destrukciji okoliša te ekofeminizam dolazi kao odgovor. Prema teoretičarkama ekofeminizma žene nisu uzrokovale uništenje okoliša, već su kao i priroda, stari narodi i kulture bile izložene destrukciji, dominaciji i podčinjavanju.

Ekofeminizam se kao pokret razlikuje od feminizma naglašavanjem potrebe za očuvanjem okoliša kao temelja feminističke koncepcije svijeta, ali i time što uporište nalazi u svojevrsnoj revitalizaciji kulta Majke Zemlje (Geja). Razvija se u 80-im godinama prošlog stoljeća u zapadnim „progresivnim“ intelektualnim krugovima.

Ograničenja ovakvog revolucionarnog pokreta koji bi doveo do novog pogleda na odnose između muškaraca i žena ali i na korelaciji čovjek – priroda, ima mnogo. Ovo je tek jedna od brojnih supkultura, pokreta, teorija i sl.

Najpoznatija svjetska predstavnica ekofeminizma je Vandana Shiva, indijska fizičarka i filozofkinja, vrlo aktivna u borbi protiv uništavanja životne sredine. Sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, predvodila je nenasilan pokret Chipko čije su pripadnice imale taktiku grljenja drveća, kako bi spriječile njihovo rušenje.

Najveća zagovornica ovog pokreta u Hrvatskoj je Mirela Holy, autorica knjige Mitski aspekti ekofeminizma.

Izvori: Holy, M. (2006.): Uvod u ekofeminizam – Odnos ekofeminizma prema konceptu održivog razvoja, predavanje Šolta; Moderna vremena —> link

Foto: Jennifer Mourin – Nourish; Pinterest – Mother Earth, Espores

Prethodna objava Sljedeća objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar