Love green, Održivi razvoj

Francuska zelena politika

Francuska je Vlada prošle godine u ožujku donijela novi zakon kojim se svim novoizgrađenim komercijalnim zgradama uvjetuje djelomično pokrivanje krovnih površina ili solarnim panelima ili zelenim krovovima. Novi zakon predstavlja pokretanje promjena u promišljanju i projektiranju građevina te bi trebao omogućiti povećanje energetske učinkovitosti svih novih komercijalnih objekata.

Francuske ekološke udruge se zalažu za potpuno prekrivanje krovnih površina  zelenilom ili fotonaponskim panelima, no i ovo je već  veliki pomak za jednu Vladu i znatan napredak u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije i naprednih metoda gradnje.

Zeleni krovovi  pomažu u apsorpciji kišnice kao i smanjenju poplava u urbanim područjima, ali i ozelenjuju većinom sive gradske četvrti. Pridonose smanjenju toplinskog učinka u urbanim područjima te povećavaju razinu bioraznolikosti stvaranjem novih staništa za ptice i kukce. Oni uvelike pomažu i apsorpciji smoga u velikim gradovima dakle imaju ulogu i u pročišćavanju zraka.

chicago city hall

Zeleni krovovi su svakako zanimljiva tema o kojoj bi trebalo više pisati pa će stoga i pronaći svoje mjesto u mojim budućim člancima.

Nadalje, ukoliko se investitori u projekte francuskih komercijalnih građevina odluče za instalaciju solarnih panela, time doprinose povećanju udjela solarne energije u ukupnom energetskom miksu Francuske. Naime, udio iskorištenja solarne energije u Francuskoj iznosi svega 1% u ukupnoj proizvodnji energije što je zanemarivo u usporedbi s drugim razvijenim zemljama Europske unije.  Osim ove inicijative, Francuska planira i pokrivanje tisuću kilometara ceste solarnim panelima čime započinje tzv. Positive energy inicijativa. Testiranje panela počinje ovo proljeće a ukoliko program uspije, njime bi se mogla osigurati električna energija za 8% francuske populacije. Kako navodi National Geographic: Green roofs get lift as France makes them chic! Nadajmo se da će i ova inicijativa proizaći i  van granica Francuske kao trend. Jer bio bi to zaista koristan trend.

 

Izvor: domosfera.hrcroenergo.eu

Foto: Zadarski list, National Geographic

Prethodna objava Sljedeća objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar