Umjetnost i dizajn

Hrvatski naivni umjetnici: Ivan Rabuzin

Ivan Rabuzin, hrvatski slikar naivne umjetnosti, rođen je u mjestu Ključ kraj Novog marofa 1921. godine. Obrazovao se za stolara i iako se slikarstvom bavio 5o godina, nije imao formalno slikarsko obrazovanje. Njegova djela sadrže motive prirode i sela Hrvatskog zagorja a najčešće su to cvijeće, brjegovi, oblaci i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi a još i više skupnih. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1956. godine u Novom marofu, a 1963. ima prvu samostalnu izložbu u Parizu, u galeriji “Mona Lisa”. O njemu je snimljeno desetak dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga. Preminuo je 2008. godine u Varaždinu a njegova djela i dalje krase istaknuta mjesta u muzejima kao i privatne zbirke ljubitelja naivne umjetnosti diljem svijeta.

U sedamdesetim godinama Ivan Rabuzin zapisuje:

Često sam bježao iz grada i vraćao se u svoj kraj. I danas ovdje stojim, gledam Moždjenske bregove koji su mi dali tako mnogo slika… Stojim ovdje sam, pružam srce, pružam ruke svoje, pišem, crtam – za sebe, za moje slike. S brijega gledam pejzaž. Vidim veliki vrt omeđen bregovima, šumama i rijekom. Razlivene livade leže u daljini. Leptir se igra, vrba blista, ptice lete, a sunce stvara boje. I slike ponovo dolaze. Često se i ponovo vraćam istom pejzažu, jer uvijek nađem nešto novo. To je jesen, proljeće rano, ili oblaci rastrgani na nebu. Uvijek nešto ima čemu se treba vraćati, jer osjećanja slikara mogu preobraziti viđeni pejzaž. Prilazim bliže oltaru mojega slikarstva. U rukama nosim tri bijela cvijeta i stavljam ih na staze bregova mojih. Hvala vam! Mnogo vam hvala što ste mi dali sve one slike na kojima ste prisutni. Neka Vam ovo cvijeće bude poklon. Neka mirisi bagrema ostanu s nama, a grude bijelih oblaka neka krune nebo vaše.

A kako su na njega i njegovo stvaralaštvo gledali drugi najbolje opisuje citat Josipa Škunce preuzet iz arhive Narodnog sveučilišta u Dubravi:

“On je divno naivan, a njegov je svijet onakav, kakvim ga želi u svojoj filozofiji produktivne preuredbe po mjeri neiskvarena srca. Rabuzin zna da je zbilja drukčija od njegove umjetnosti, ali on ne opisuje, nego pripovijeda u himnama ljubavi. Nuđa nam oglede okoliša kakav bi uistinu mogao biti, a koji već jest, jer ga slikar zamišlja, osjeća i predočuje. Stoga u svojim djelima poručuje svima onima koji to još mogu čuti i vidjeti, da svijet valja izmijeniti, urediti i presaditi, da bude vrt pun svjetla, boja i sunca.” (Škunca, 1985.)

Njegova bajkovita djela pastelnih boja savršene su umirujuće simetrije i meditativnih svojstava. Za galeriju u sklopu ovog članka odabrana je tek nekolicina djela po mom ukusu.

Izvori: www.rabuzin.com, Wikipedia, Arhiva galerije Narodnog sveučilišta u Dubravi->  link

Prethodna objava Sljedeća objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar