Pretraga kategorije

Love green

Love green

Biomimikrija u službi rehabilitacije zagađenih rijeka svijeta

Meduze budućnosti ili Jellyfish Lodge su revolucionarna ideja dizajnerice Janine Hung. Ideja ovog inovativnog sustava je da štiti tlo, zrak i vodu dok istovremeno unutar njega raste zdrava hrana. Ideja dolazi kao odgovor na sve veće zagađenje svjetskih rijeka. Budući da cijeli ovaj sustav izgleda kao velika meduza, pipci služe za prikupljanje smeća, u unutrašnjosti se nalazi akvaponski vrt a ispod njega sustav za filtriranje onečišćene vode. Usput se čisti i zrak pomoću elektrostatskih pročistača zraka. Napaja se pomoću solarne energije i koristi održive resurse. Nastavite čitati

Love green, Održivi razvoj

Francuska zelena politika

Francuska je Vlada prošle godine u ožujku donijela novi zakon kojim se svim novoizgrađenim komercijalnim zgradama uvjetuje djelomično pokrivanje krovnih površina ili solarnim panelima ili zelenim krovovima. Novi zakon predstavlja pokretanje promjena u promišljanju i projektiranju građevina te bi trebao omogućiti povećanje energetske učinkovitosti svih novih komercijalnih objekata. Nastavite čitati

Love green

Moja preporuka – City plac

Ako ste i vi jedan od onih gurmana koji vječito tragaju za zdravim i ukusnim namirnicama domaćeg porijekla te vam se diže kosa na glavi od pomisli da ste upravo pojeli tanjur pesticida, City plac će postati vaša nova mala oaza. Gdje sam je pronašla? U shopping centru! Zvuči nespojivo? E pa izgleda da su naši ljudi odlučili da je vrijeme za nešto novo i preuzeli ovaj koncept moderne zapadnoeuropske tržnice.

Nastavite čitati

Love green

Trgovine nove generacije – bez ambalaže molim ;)

Bilo da odlazite redovito u pekare, shopping centre odnosno trgovine uvijek ćete namirnice ponijeti u nekoj vrsti ambalaže. Velik dio ambalaža nakon potrošnje proizvoda završava u smeću a tek mali dio se ponovo koristi.

Kako bi doskočili tom problemu sve veće količine smeća u okolišu, u američkoj saveznoj državi Texas u gradu Austinu još početkom 2011. godine, dosjetili su se otvaranju prve trgovine gdje se hrana i druge potrepštine prodaju nezapakirane. Dakle, bez ambalaža. Nula otpada, lokalna hrana i dobrobit zajednice ono su što definira politiku trgovine. Ova vrsta trgovina primjer je i socijalne osviještenosti budući da se odriče dijela zarade u korist humanitarne organizacije po izboru kupaca koji prilikom kupnje namirnice zapakira u vlastite vrećice ili posude što je i svojevrsna motivacija za priključivanje ovoj akciji.

Nastavite čitati