Poljoprivreda, Umjetnost i dizajn

Rustikalni šarm engleskih vrtova

Za razliku od francuskih vrtova prepoznatljivih po svojoj formalnosti, simetriji i strogim linijama, engleski vrtovi odišu neformalnošću, nonšalantnim kombiniranjem bilja pa ih možemo nazvati pejzažnim. Upravo pojam pejzaž savršeno odgovara izgledu tipičnog engleskog vrta koji se svom svojom raskošnošću i obujmom predivno uklapa u zelenilo engleskog pitoresknog horizonta.

Ključ engleskog vrta je u strukturiranju koje daje dojam kako biljke prirodno rastu, bez dominiranja strogih geometrijskih formi. Stoga se dobije dojam kako je sadnja biljaka vrlo spontana, no ona je zapravo pomno isplanirana. U engleskom vrtu dozvoljene su sve vrste biljaka, od puzavica, grmolikog bilja, drveća kao što je breza ili hrast , ili pak začinsko bilje koje unosi pravu dozu seoskog šarma. Veliki travnjaci okruženi šumom, pokoji puteljak,mala fontana ili jezerce i most, panjevi ili ukrasno kamenje. Svi se ovi elementi mogu pronaći u engleskom vrtu.

No, ono što se nikako ne smije izostaviti su naravno – ruže. Pri odabiru ruža vrsni engleski znalci uvijek će odabrati stare sorte. Stare sorte svakako imaju svoj šarm ispoljen kroz raznolikost boja, mirisa i forme latica koje su nekad vrlo guste i zanimljive.

Ovaj stil uređenja vrtova razvio se u 18. stoljeću i proširio na druge europske zemlje. Tadašnji vrtni arhitekti inspiraciju su crpili iz iz radova slikara Poussina i Lorrainea a neki su stvarali pod utjecajem klasičnih kineskih vrtova. Engleski vrtovi većinom su otvoreni za posjetitelje pa tako domaćini ostvaruju dodatni prihod koji mogu ponovo uložiti u svoj vrt. Ova praksa primjenjuje se još od 18. stoljeća o čemu možemo čitati i u klasičnim engleskim djelima Jane Austin koja upravo ove vrtove pomno opisuje i dočarava šetnje kroz nekolicinu njih.

Engleski vrtovi su prepoznatljivog rustikalnog šarma  i dio engleske kulture koji se ne može zaobići, u njemu se jednostavno mora uživati!

 

Izvori: Bravacasa, Dizajndoma

Foto: Jane Austins world, David Austin, Allan Becker

Prethodna objava Sljedeća objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar