Love green

Trgovine nove generacije – bez ambalaže molim ;)

Bilo da odlazite redovito u pekare, shopping centre odnosno trgovine uvijek ćete namirnice ponijeti u nekoj vrsti ambalaže. Velik dio ambalaža nakon potrošnje proizvoda završava u smeću a tek mali dio se ponovo koristi.

Kako bi doskočili tom problemu sve veće količine smeća u okolišu, u američkoj saveznoj državi Texas u gradu Austinu još početkom 2011. godine, dosjetili su se otvaranju prve trgovine gdje se hrana i druge potrepštine prodaju nezapakirane. Dakle, bez ambalaža. Nula otpada, lokalna hrana i dobrobit zajednice ono su što definira politiku trgovine. Ova vrsta trgovina primjer je i socijalne osviještenosti budući da se odriče dijela zarade u korist humanitarne organizacije po izboru kupaca koji prilikom kupnje namirnice zapakira u vlastite vrećice ili posude što je i svojevrsna motivacija za priključivanje ovoj akciji.

Koncept je vrlo jednostavan i dobro funkcionira. Kupac u dućan ponese svoje posudice, vrećice ili kutije i napuni ih onoliko koliko mu je potrebno, bilo da je riječ o kilogramima ili dekagramima povrća, voća, brašna, praška za pranje rublja, začina i drugog ili litrama i decilitrima gela za tuširanje, šampona, jogurta ili mlijeka. Tako je u Londonu još 2006. godine otvorena trgovina “Unpackaged” u kojem se može kupiti samo sezonska hrana uzgojena kod lokalnih proizvođača. Ovakve trgovine postaju sve popularnije u svijetu jer ljudi vide prednosti takvog poslovanja pa i sami žele sudjelovati u pozitivnim promjenama.

Kod nas, nažalost, još nema naznaka ovome trendu ali možemo itekako malim koracima napraviti koliko možemo s onim što imamo. Primjerice, kod vaganja povrća možete svako povrće izvagati posebno, zatim staviti sve u jednu vrećicu a pojedinačne naljepnice zalijepiti na tu jednu vrećicu. Možete i vrećice koje ste dobili (ili kupili) u trgovini kod kuće iskoristiti kao vrećice za smeće. Zaista nije teško malim promjenama brinuti za okoliš i pružiti i ostalima dobar primjer 🙂

Izvor: www.korzo.net

Prethodna objava Sljedeća objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar