Love green

Život na selu, da ili ne?

Često imamo priliku, od osoba koje žive u mjestima udaljenijima od Zagreba, čuti kako bi se željeli što više približiti gradu, što brže preseliti, manje putovati na posao ili potražiti drugi posao u Zagrebu pa onda preseliti i sl. Ali je li to zaista toliko vrijedno i potrebno? Možemo na jednu stranu staviti posao, koji je u današnje vrijeme prioritet, jer ukoliko nemate posao a završili ste srednju pa i studij onda ste vjerojatno u egzistencijalnoj gabuli. I naravno, tražiti posao u većem gradu predstavlja vam odličnu priliku. No ostavimo egzistencijalne gabule po strani. Ono o čemu ja govorim ovdje jest situacija gdje ste zaposleni, odnosno imate regularna primanja dovoljna za pristojan život, i u poziciji ste gdje možete birati između života na selu i u gradu. Dakle imate privilegiju birati, što biste odabrali? I zašto?

Život u gradu ima svojih prednosti kao što su velike trgovine u kojima možete kupiti gotovo sve, raznorazni klubovi, tematski kafići, eventualna blizina svega navedenog, mogućnosti zaposlenja… No što kada shvatite da uz sve navedeno nedostaje ono esencijalno za vas kao živi organizam. Čist i mirisan zrak, vaš vlastiti vrt sa svježom i još bitnije zdravom hranom, parkovi gdje ne vas ne štreca nečija automobilska truba dok se bjesomučno trudite opustiti, čiste ulice bez ostataka prehrane maloljetnika koji su noć prije popili čašicu previše. Zar vam zaista nikada ne dojadi sve to?

Život na selu ima svojih prednosti, naravno i svojih nedostataka, kao i grad, no kada vas prestanu zanimati izlasci i kada shvatite da u kupovinu možete autom, te jednom tjedno poharati sve vama bitne trgovine u Zagrebu, bit će vam ljepše i malo dalje od Zagreba. Bit će vam dostupnije ugodne šetnje u tišini i miru, šetnje prirodom a ne preko pruge, pa preko ulice gdje vam nitko nikada ne želi stati iako postoji znak stop pa molite Boga da dođete živi do tog parka gdje se želite opustiti. Udaljeni od grada imate priliku zasaditi vlastiti vrt i uživati u njegovim blagodatima, a možete nabaviti i kućne ljubimce kojima će sigurno biti ljepše nego u stanu a jednoga dana uživati u svemu tome i sa podmlatkom koji će znati cijeniti prirodu i prirodno.

Priroda predstavlja bezvremensku ljepotu, ona nas uvijek povuče nazad i pruži nam upravo ono što nam u tom trenutku treba. Priroda nam uvijek daje priliku za novi početak pružajući nam sve što je potrebno za kvalitetan život, dajte i vi njoj priliku.

 

Foto: macsadventure.com; commons.wikimedia.org

Prethodna objava

Možda Vam se svidi i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar